Kokie kremai tinka sausai odai?

Kokie kremai tinka sausai odai? 

Kokie kremai tinka sausai odai

Kosmetikos priemonių pasiūla šiuo metu tikrai yra labai plati. Tačiau kaip išsirinkti būtent jūsų odos tipui tinkančią odos priemonę?

Šis straipsnelis supažindins su pagrindiniais dalykais, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį pirkdami naują kremo indelį,

Taigi koks turi būti geras sausos odos priežiūros kremas?

Sausai odai skirtas kremas privalo turėti 4 pagrindines sudedamąsias dalis.Visos šios sudėtinės dalys padeda kovoti su odos išsausėjimu. Jeigu kremo indelyje bus tik 3 iš čia paminėtų sudėtinių dalių,- jį taip pat dar galite naudoti. Šis straipsnelis skirtas tiems, kurių oda yra linkusi lengvai šerpetoti, lengvai susierzina ir yra pastoviai sausa. Nes tokią odą yra labai sunku prižiūrėti ir tinkamai drėkinti. Jeigu jūsų oda nėra ypatingai išsausėjusi, jos priežiūrai gali pakakti ir paprasto drėkinančio kremo, kurį reikėtų tepti vakare, ant švarios odos.

 1.Odą drėkinančios medžiagos

Kiekvieno drėkinančio kremo sudėtyje turi būti pakankamas drėkinančiųjų medžiagų kiekis. Pagrindinės kosmetikoje naudojamos drėkinančios medžiagos yra glicerinas, hialuroninė rūgštis ir glikolinė rūgštis. Visos šios medžiagos sugeba sulaikyti drėgmę. Stipriausiai drėkinanti medžiaga yra hialuroninė rūgštis. Ji gali sulaikyti net 1000 kartų molekulės svorį viršijantį vandens kiekį. Hialuroninės rūgšties turintys kremai gali būti vartojami esant sausam ir drėgnam orui. Glicerinas yra viena iš labiausiai paplitusių drėkinančių odos kremų sudėtinių dalių. Jis taip pat yra ir vienas iš pigiausių. Kartais kaip odą drėkinanti priemonė į kremą gali būti dedamas šlapalas (urea).

2.Odą minkštinančios medžiagos

Paprastai, kad odą drėkinantis kremas būtų veiksmingas ir malonus vartoti, į jį dar dedama ir odą minkštinančių medžiagų. Kodėl? Odą drėkinančios priemonės linkusios lengvai išgaruoti, todėl drėgmę odoje gamintojai stengiasi ,,užrakinti“ arba sulaikyti. Tai daro odą minkštinančios medžiagos, arba kitaip tariant riebalų molekulės. Jos uždaro odos paviršiuje esančias poras ir vanduo neišgaruoja. Oda išlieka drėgna ir minkšta. Tačiau ne visos odą minkštinančios medžiagos yra vienodai geros. Kai kurios jų užekmša poras taip giliai, jog susidaro riebalų kamščiai- inkštirai. Jie kosmetologijoje vadinami komedonais. Taigi, ant gero drėkinančio kremo turi būti parašyta, jog jis ,,nėra komedogeninis“. Tomet būsite tikri, jog šis kremas nesukelia spuogų.

Labiausiai paplitusios kosmetikoje naudojamos odą minkštinančios medžiagos yra alyvuogių aliejus, jojobos aliejus, vazelinas, mineraliniai aliejai, shea sviestas, kiti augaliniai sviestai. 

3. Identiškos odai medžiagos

Mūsų oda moka saugotis. Pagrindinis ginklas kovoje su šaltu oru ir drėgmės praradimu yra natūralus apsauginis riebalinis odos sluoksnis. Jis tarsi klijai pasiskirsto ant odos paviršiaus ir neleidžia attitrūkti paviršinėms odos ląstelėms.Kai šis apsauginis sluoksnis yra pakankamas, oda atrodo lygi ir skaisti. Palietus ji yra minkšta ir stangri. Tačiau šį sluoksnį labai lengva nutrinti ir pažeisti. Jam kenkia oro temperatūros svyravimai, ultravioletiniai saulės spinduliai. trintis, padidėjęs prakaitavimas ir panašiai. Kai šis sluoksnis yra pažeistas, oda susierzina,parausta, vargina niežulys, šerpetojimas, pleiskanojimas

Taigi, kad geras kremas išsaugotų sveiką odos paviršių, į jį dedamos panašios į žmogausmedžiagos, sugebančios padengti odą panašiai kaip ir žmogaus išskiriami riebalai. Tokios medžiagos yra keramidai, amino rūgštys, lecitinas, fosfolipidai, riebalinės rūgštys.

4.Antioksidantai

Kam reikalingi antioksidantai kremo indelyje? Tai apsauginės medžiagos, kurios yra dedamos siekiant apsaugoti odą nuo bet kokių pažeidimų – ultravioletinių spindulių. Jie taip pat kovoje su pažeistos odos priešu- odos iždegimu, ir taip sumažina sausai odai būdingus varginančius reiškinius – niežulį, paraudimą ir skausmą. Paprastai kosmetologai linkę teigti, jog kremas yra tuo geresnis, kuo daugiau jame yra antioksidantų.. Tačiau antioksidantai turi vieną blogą savybę- jei suyra nuo kontakto su oro deguonimi. Todėl ieškokite tokio kremo, kuris yra saugiai įpakuotas . Geriausia jeigu jis yra stikliniame buteliuke ir su dozatoriumi. Tai reiškia, jog šioje apsauginėje priemonėje esantys antioksidantai yra maksimaliai apsaugoti nuo šviesos ir oro.

Kokie yra labiausiai paplitę antioksidantai?

Visiems gerai žinomi vitaminai C ir E, kofermentas Q10, žalioji arbata.

Ar yra tokių odą drėkinančių kremų, kurių reikia vengti?

Sausos odos priežiūrai netiks kremai, kurių sudėtyje yra:

  • 1. Alkoholio (spirito) ir hamamelio. Tiek etilo alkoholis, tiek hamamelis sausina odą, todėl užuot pagydę, jūs ją tik suerzinsite.
  • 2. Drėkinančio kremo sudėtyje neturėtų būti mėtų ir mentolio. Jie taip pat sausina odą. Dažniausiai yra dedami norint suteikti odos priežiūros priemonei malonų kvapą.
  • 3. Jeigu jūsų oda ypač jautri, stenkitės nepiktnaudžiauti citrusinių vaisių aliejais. Nors tai yra aliejai, tačiau jie linkę džiovinti odą. Pirkdami kremą žiūrėkite į sudėtinių dalių sąrašą ,- jeigu citrusinių vaisių aliejai pažymėti prie pat galo,- didelė tikimybė, jog kremo sudėtyje jų tikrai nedaug.
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *