Celiulitas

Celiulitas  – (Ginoidinė lipodistrofija) 


Celiulitas

Kas yra celiulitas?[/su_label]

Celiulitas yra odos kosmetinis defektas. Tai nėra liga ir todėl liga jo laikyti nereikia. Medicininėje terminologijoje šiuo vardu taip pat vadinamas odos ir poodžio audinių uždegimas.

Kodėl atsiranda celiulitas?

Į šį klausimą medicina bando atsakyti įvairiai.Anksčiau buvo manoma, jog celiulitas atsiranda dėl pernelyg stipraus poodinių riebalinių ląstelių išvešėjimo. Tačiau problema glūdi ne riebalinėse ląstelėse. Iš tikrųjų tai yra odos problema.Net lieknas moteris vargina celiulitas- o jų riebalinės ląstelės tikrai nėra išvešėjusios. Šiuo metu manoma, jog celiulitas yra odos defektas, kuriam būdingas kolageninių odos skaidulų pokyčiai. Dėl to sutrinka odos mikrocirkuliacija ir tik vėliau išveša riebalinės ląstelės.

Šiuo metu yra manoma, jog celiulitas atsiranda dėl moteriškų hormonų poveikio. Veikiant moteriškiesiems lytiniams hormonams ant pilvo, klubų, sėdmenų kaupiasi daugiau riebalų. Tačiau šie riebalai yra pernelyg minkšti, todėl organizmas jiems prilaikyti gamina specialias kolageninio audinio struktūras. Jų gamybą taip pat skatina moteriškieji lytiniai hormonai. Todėl kad ir kaip jūs besistengtumėte, – kol esate vaisingame savo amžiaus tarpsnyje ir jūsų organizmas gamina estrogenus, celiulitas niekur nedings. Tačiau kaip jis bus matomas, – priklauso tik nuo jūsų.

Paprastai pagal tai, kiek yra ryškus celiulitas jis skirstomas taip

Pirmoji stadija

Kolageno audinio septos jau yra išsisvysčiusios. Dėl jų vietiškai sutrinka kraujo ir limfos mikrocirkuliacija, tačiau nėra akimi matomų pakitimų.

Antroji stadija

Poodinių audinių kraujotaka ir limfos apytaka gan stipriai sutrikusios, dėl to poodinis audinys paburksta, oda tampa blyški, šalta. Tačiau ,,apelsino žievelės“ odą galima pastebėti tik jeigu suimsite odą į raukšlę arba įtempsite raumenis. Riebalinių ląstelių pokyčių dar nesimato.

Trečioji stadija

Po oda vystosi išvešėjusių riebalų sankaupos. Pakitusio kolageninio audinio septos nebeišsitempia, todėl riebalinis audinys burbuliukais išsiverčia į odos paviršių.Celiulito pažeistos zonos matomos plika akimi net esant atpalaiduotiems raumenis. Oda praranda stangrumą, yra pabrinkusi, šalta. Būtent nuo trečiosios stadijos celiulitas ir pradeda plisti labai greitai. Taip yra todėl, kad moteriškas organizmas linkęs saugoti riebalinį audinį, Suaugusios moters riebalinių ląstelių kiekis yra pastovus. Tačiau kai sutrinka riebalų apykaita, moters riebalinės ląstelės didėja, tai yra hipertrofuojasi. Kai medžiagų apykaita sulėtėja ir trūkstant deguonies,  riebalinės ląstelės taip pat kaupia riebalines rūgštis, trigliceridus ir toksinus. Riebalinės ląstelės tiesiog išveša,- liaudiškai tariant- nutunka.

Ketvirtoji stadija

Tai jau sveikatai pavojinga celiulito stadija. Ant sėdmėnų ir klubų oda paprastai atrodo lyg grubus audinys, ji gumbuota, šalta, čiuopiant jaučiami poodiniai mazgai, odos spalva melsva. Jeigu tokią odą suspausite, ji gali suskausti- tai reiškia, jog yra spaudžiamos nervinės galūnėlės.Esant tokiai poodinių audinių būklei, oda žaibiškai sensta. Iš esmės poodinis riebalinis audinys yra tapęs riebalų ir nuodų sankaupa. Šis audinys iš esmės jau nebedalyvauja organizmo medžiagų apykaitos procesas, ir jame bet kada gali išsivystyti uždegiminiai pokyčiai. Riebalai yra apsupti kolageninių skaidulų ir iš jų į kraujo apytaką nebepatenka, tiesiog kabo ant moter kūno.Reikia pasakyti, jog iki ketvirtosios celiulito stadijos  einama labai ilgai ir lėtai. Tai labai retas reiškinys. Todėl su celiulitu reikėtų pradėti kovoti vos tik jam pradedant atsirasti.

Kas provokuoja celiulitą?

Celiulito reiškiniai paūmėja susilaikant vandeniui organizme, sutrikus limfos cirkuliacijai, sutrikus hormonų pusiausvyrai, netaisyklingai maitinantis ir laikantis griežtų dietų, esant stipriam nuovargiui ir stresui, valgant toksinėmis medžiagomis užterštą maistą.

Kaip kovoti su celiulitu?

Pirmiausia reikia keisti savo gyvenimo būdą ir pradėti mankštintis. Mankštinantis reikia daugiau skirti dėmesio giliųjų raumenų stiprinimui.Šiai dienai grožio salonai siūlo įvairių anticeliulitinių procedūrų.

Anticeliulitinis  masažas – tyra pakankamaiveiksminga procedūra,. Masažuojamos  celiulito pakenktos kūno vietos. Masažo metu yra naudojami specialūs anticeliulitiniai aliejai ar kremai, kurių kurių sudėtyje yra vitamino A, kofeino, L-karnitino, fermentų, jūros dumblių ir įvairių mikroelementų.

Elektrolipolizė –  šiuo metu yra vienas iš moderniausių būdų kovoje su celiulitu.Taikant šį celiulito gydymo metodą, riebalai yra suskaldomi  moduliuota elektros srove. Ištirpdant susikaupusius riebalus pradeda stangrėti ir jungiamasis audinys.

Lipostimuliacija – yra toks riebalinių sankaupų skaldymas pasitelkiant s elektros impulsus. Lipostimuliacija neveikia poodyje esančių raumenų. Yra veikiamas tik poodinis riebalinis audinys.

Mezoterapija – medicininė invazinė gydymo technika, kurios metu į probleminės kūno zonos odą mikroinjekcijomis sušvirkščiami įvairūs veikliųjų preparatų mišiniai. Biologiškai veiklūs preparatai patenka į 0,5–10 mm gylį, tiesiogiai veikdami korekcines zonas.

Lazerinė lipolizė – riebalinio audinio naikinimas lazeriu.

Endermologija – ypatingai veiksminga priemonė celiulitui šalinti. Endermologijos procedūra padeda koreguoti kūno linijas beveik be medicininio įsikišimo.

Celiulito gydymui cpecialistai gali  taikyti ir  infra raudonųjų spindulių saunas, limfodrenažinius masažus, įvyniojimus. Namų sąlygomis tinka kasdieninis sausas odos masažas.

Taip pat būtina taisyklingai maitintis, vengti kai kurių cheminių produktų. Daugiau apie tai, kaip kovoti su celiulitu skaitykite čia.

Viskas priklauso nuo jūsų kantrybės, gydytojo ar kosmetologo kompetencijos ir jūsų užsibrėžimo kažką pakeisti savo gyvenime.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *