Viskas apie akinius nuo saulės

Viskas apie akinius nuo saulės- kas? kaip? kur? kada?

Viskas apie akinius nuo saules

Šiai dienai akinių nuo saulės kainos svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų. Jų mados keičiasi kaip oras pavasarį, tačiau kai kas visgi nesikeičia. Taigi, kaip išsirinkti tikrai pačius geriausius akinius ir po to nesigailėti?

Pirmiausia verta išsiaiškinti kokių jūs iš tikro norite akinių? Dekoratyvinių? Apsauginių? Tvirtų? Ilgaamžių?

Jeigu jau bent įsivaizduojate, ko iš tikrųjų norite, tai jau pirmas žingsnis.

Ką apie gerus apsauginius sako medikai?

Okulistai siūlo rinktis akinius, kurie apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Tai pirmasis ir pagrindinis kriterijus renkantis akinius nuo saulės. Ir kodėl būtent jie turi saugoti? Ultravioletiniai spinduliai yra pavojingi dėl to, kad nuo per didelio jų kiekio susidaro lęšiuko drumstis- katarakta. Juos taip pat pradėjo kaltinti ir dėl akies aklosios dėmės degeneracijos. Bėda yra ta, kad šios ligos atsiranda ne iš karto, bet po ilgo laiko buvimo saulės spinduliuose. Todėl akis geriau pradėti saugoti vos tik saulutė pradeda stipriau šviesti.

Kokie akiniai yra patys geriausi?

Geriausi yra tokie akiniai, kurie nepraleidžia 99- 100 procentų UVA ir UVB spindulių. Geri akiniai nuo saulės taip pat sugeria beveik 75-90 procentų matomo šviesos spektro. Šiai dienai laikoma, jog tokių akinių abu stiklai turi būti vienodos spalvos, nesubraižyti  ir neiškraipyti matomo vaizdo. Pačia geriausia spalva yra laikoma pilka stiklų spalva, nes būtent su tokia stiklų spalva yra geriausiai skiriamos spalvos.

Kokie akiniai yra pranašesni- tamsūs ar spalvoti?

Ko gero nustebsite, tačiau akinių spalva neturi jokios apsauginės reikšmės. Akis saugo ne linzės spalva, o jos filtras. Taigi tiek juodi, tiek rožiniai akiniai neapsaugos akių, jeigu jie nebus padengti  ultravioletinių spindulių nepraleidžiančiu filtru.

Kokia turi būti akinių forma?

Akių apsaugai akinių forma taip pat neturi didelės reikšmės. Svarbu, jog akiniai dengtų visą akiduobę ir apsaugotų jūsų akis iš visų kampų. Išimtis- sportininkų ir profesionalų akiniai. Kai kurių profesijų atstovai ( gelbėtojai, policininkai, medikai )  perka  tokius akinius, pro kuriuos į akis neprasiskverbtų jokio aerozolio dalelės. Šiuo metu pardavime jau yra ir kontaktinių lęšių, kurie nepraleidžia UV spindulių.

Ar stikliniai akiniai saugo geriau nei plastmasiniai?

Tikrai ne. Plastikiniai akiniai tarnauja ilgiau, nes jie nedūžta. Stiklinių akinių lęšių stengiamasi vengti, dėl padidėjusio traumų pavojaus. Be to stikliniai akiniai labiau braižosi, yra sunkesni ir nėra labai patogūs.

Kaip ženklinami akiniai nuo saulės?

•UV protection –  šie akiniai nuo UV saulės spindulių apsaugo 90-100 procentų.
•UVA protection – šie akiniai saugo tik nuo ultravioletinių spindulių A spektro.
UVB protection –  šie akiniai apsaugos tik nuo ultravioletinių spindulių B spektro.
High UV protection –  didesnės apsaugos akiniai.
B-15, G-15 – raidė parodo spalvą (B ( brown) – ruda, G (gray) – pilka), o skaičius – šviesos pralaidumo lygį. Jeigu skaičius yra 15, tai jis reiškia, kad akiniai nuo saulės praleidžia 15 procentų saulės spindulių, ir 85 procentus sugeria.
•Skaičiai I, II, III, IV parodo, koks yra apsaugos laipsnis. I yra mažiausias apsaugos laipsnis, ir tai reiškia, kad akiniai tinkami esant debesuotam orui. IV –  yra didžiausias apsaugos laipsnis, ir tokius akinius galima rinktis atostogaujant kalnuose ar prie jūros.
Cosmetic – tokius akinius rinkitės tik tuomet, jeigu apsaugos jums nereikia. Šie akiniai tėra tik puošmena ir jokios apsaugos jums nesuteiks.

Kaip priderinti akinius prie savo veido formos?

Jūsų veidas yra trikampio formos

Liaudyje toks veidas dar yra vadinamas širdelės formos. Tokio veido savininkės smakras yra siauras, tačiau labai išraiškingi yra jos skruostikauliai ir platesnė viršutinė veido dalis.Jus labiausiai puoš visi ekstravagantiški akiniai – visiškai apskriti lęšiai,  taip pat akiniai be rėmelių, amerikiečių dievinami drugelio  arba ,, katės“ formos akiniai , kurių kampai yra labai pakelti į viršų.

Jūsų veidas yra pailgas

Jums tiks masyvūs ir solidūs akiniai, taip pat ,, drugelio formos“ akiniai . Jeigu jūsų veidas yra siauras, jūs drąsiai galite mėgautis drama- rinktis kontrastingų spalvų akinių rėmelius, taip pat dideliais kampais, galite rinktis gausiai išpuoštus blizgučiais ir net ornamentais. Jums tai tikrai tiks.

Jūsų veidas yra ovalo formos

Ovalo formos veido savininkės yra laimės kūdikiai. Joms tiks beveik visos akinių formos. Taigi rinkitės tai kas jums prie širdies . Joms tiks ,, katės“, ,,drugelio“, ,,aviatoriaus“ „lašo formos“, kvadratiniai, ovalūs akiniai. Žodžiu- ribas lems piniginė ir fantazija.

Jūsų veidas yra apvalus

Tokiam veidui labiausiai tinka suapvalintos kvadrato formos rėmeliai. Geriau jeigu jie dengia viršutinę veido talį. Elegantiškai atrodysite ir su ,,katės“ akiniais. Kiek sudėtingiau jeigu pasirinksite apvalius stiklus- jie dar labiau pabrėš jūsų veido apvalumą.

Jūsų veidas kvadrato formos

Jums geriausia rinktis ovalo formos akinius. Taip pat tiks ir ,, aviatoriaus akiniai“, akiniai su vientisu stiklu, apskriti akiniai , o taip pat „katės“ ir „drugelio“ akiniai.

Kokie akiniai madingi šiais metais?

Klasikos mėgėjai gali drąsiai pirkti kvadrato ir apvalios formos akinius. Plastikiniai juodos ir rudos spalvos akiniai tebėra madingi. Grįžta iš užmaršties vėžlio kiauto imitacijos rėmeliai. Nepamirškite, jog prie jų labai tiks plevėsuojanti šilkinė skarelė.

Retro stiliaus mėgėjas pradžiugins masyvūs, apvalūs akiniai su paryškinta antakių linija.

Aviatoriaus akiniai tikrai dar ilgai bus madingi. Tačiau šiais metais siūlomos ryškūs arba skaidrūs rėmeliai. Drąsiausioms siūloma rinktis mėlynas, žalias, rožines, oranžines, pilkas, koralines, leopardo raštais išmargintas rėmelių spalvas.

Disko stiliaus mėgėjoms patiks madon sugrįžę veidrodiniai ir peršviečiami akinių stiklai.

Dramos ir eksliuzyvo mėgėjoms mada siūlo gausiai dekoruotus gėlėmis ir net oda akinius nuo saulės.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *