Kuo skiriasi kvepalai?

Kuo skiriasi kvepalai

Kuo skiriasi kvepalai?

Kvepalai, tualetinis vanduo, odekolonas… Regis visi jie kvepia. Tačiau ką reiškia šie pavadinimai?

Pabandysime išsiaiškinti.

Eau Fraiche ( gaivusis vanduo)

Išvertus iš prancūzų kalbos šie kvepalai turėtų vadintis – gaiviuoju vandeniu. Tai yra silpniausi ir labiausiai praskiesti kvepalai. Iš tiesų kvapiųjų aliejų juose yra mažiausiai – tik nuo 1 — 3% kvapniųjų aliejų spiritinio tirpalo praskiesto vandeniu. Kvepia jie silpnai, o kvapas išsilaiko trumpiau nei vieną valandą. Pagal kainą jie turėtų būti patys pigiausi. Vienok su jais galima eiti į darbą ar žmonių susitelkimo vietas.

Eau de Cologne ( odekolonas)

Odekolonas — tai tradiciškai tik vyriški kvepalai, nors būna išimčių.  Juose yra nuo  2 iki 4% kvepiančiųjų aliejų spiritinio tirpalo praskiesto vandeniu. Kvapas laikosi maždaug dvi valandas. Tradicinis vyriškas odekolonas  kvepia gaiviai, ryškiai ir dažniausiai gėlėmis arba vaisiais.

Eau de toilette ( tualetinis vanduo)

Tai šiek tiek stipresnis odekolonas. Nuo seno tualetinis vanduo yra naudojamas odai atgaivinti. Tualetinis vanduo yra daržniausiai purškiamas  5 — 15% kvapiųjų aliejų spiritinis tirpalas praskiestas vandeniu. Tualetinio vandens kvapas išsilaiko maždaug 3 valandas.  Tualetinis vanduo yra purškiamas tiesiog ant odos tuoj pat nusiprausus arba nusiskutus. Senesniais laikais tualetinis vanduo būdavo vadinamas kvepiančiuoju vandeniu arba kvapniuoju vandeniu. Pirmieji tualetiniai vandenys būdavo gaminami iš vieno kvapo augalų. Senovėje buvo populiarus levandų vanduo, lelijų vanduo, našlaičių vanduo.

Eau de Perfum ( vandeniniai kvepalai)

Tai jau yra taik ką vadiname kvepalais. Tačiau jie nėra labai stiprūs. Šie kvepalai gali būti skirti tiek vyrams, tiek ir moteris. Jų sudėtyje yra nuo   15 iki  20% grynųjų aromatinių aliejų. Tokių kvepalų aromatas išsilaiko iki 8 valandų.

Perfume, Parfum ( Kvepalai)

Tai patys stipriausi gaminami kvepalai.  Jų pavadinimas yra kilęs iš lotyniškos frazės ,, per fume“- kas reikštų -per miglą. Iš tiesų tai kvapni migla skirta apgaubti kūną. Kvepalai yra labiausiai koncentruoti ir ant odos yra dažniausiai tiesiog tepami. Įprastai kvepaluose yra nuo 20 — 30%  grynųjų kvapiųjų aliejų. Kvepalų aromatas išsilaiko iki 24 valandų. Paprastai tikrais kvepalais kvėpinamasi tik ypatingomis progomis ir į darbą su jais neinama.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *