Naminės priemonės nuo pažastų prakaitavimo

Naminės priemonės nuo pažastų prakaitavimo


Namines priemones nuo prakaitavimo

Kodėl pažastys nemaloniai kvepia?

Mes visi prakaituojame. Tai yra normalu. Mūsų prakaitas yra vienas iš organizmo būdų kovoti su perkaitimu. Prakaitas taip pat padeda atsikratyti kenksmingomis į mūsų organizmą patekusiomis medžiagomis. Tačiau vasarą šis prakaitavimas gali tapti ypač nemalonia problema. Iš tiesų televizijos reklamos mums kala į galvą, jog pažastų kvapas atsiranda dėl padidėjusio prakaitavimo. Tačiau jos yra neteisios. Mielosios, pats prakaitas kvapo neturi. Mūsų kūnas kvepia dėl mūsų organizme vykstančių puvimo procesų. Iš tiesų , labiausiai nemalonus yra valgančių daug mėsos ir gausių patiekalų  bei rimtomis ligomis sergančių žmonių kūnas .

Iš tiesų kai kurios bakterijos gyvena gausiau praikaituojančiose kūno vietose. Jos minta iš prakaito liaukų išsiskyrusiomis medžiagomis, kurias ir atpalaiduoja.

Kiekvieno žmogaus kūno kvapas yra individualus, Senovėje gydytojai pagal žmogaus kūno kvapą nustatydavo kuo žmogus serga. Pavyzdžiui- sergančiųjų cukralige kūno kvapas yra ,, vaisinis“ arba kitaip tariant – saldus.

Mokslininkai nustatė, jog daug mėsos valgančios moterys neretai kvepia  ,,siera“. Būtent ją iš moterų prakaito išskiria pažastyse gyvenančios bakterijos.

Na o riebiai mėgstantys užvalgyti vyrai dažniau kvepia ,,sūriu“. Būtent taip kvepiančias medžiagas išskiria ant vyrų odos gyvenančios bakterijos.

Žinoma, tyrinėti kas kuo kvepia gal ir įdomu. Tačiau romantiško pasimatymo metu nei viena mergina nenori kvepėti nei sūriu, nei siera, nei žuvimi.

Ką daryti, kad jūsų kūno kvapas nieko neerzintų?

Šiai dienai priemonių nuo prakaitavimo netrūksta. Tačiau ne visos jos yra patikimos. O tos kurios patikimos, neretai būna ir pavojingos sveikatai. Pavyzdžiui yra įrodyta, jog stipriausiai prakaitavimą stabdančiuose  preparatuose- purškiamuose dezodorantuose ar taip mėgiamuose prakaitavimą stabdančiuose akmenėliuose yra labai daug aliuminio. Tačiau šis prakaito liaukose besikaupiantis aliuminis didina riziką susirgti krūties vėžiu. O jais piktnaudžiaujanties dar padidina ir šansą susidraugauti su Alzheimerio liga. Šiomis ligomis jūs nesisirgsite per dieną,. Tačiau pastoviaui ir ilgą laiką   naudodamos antiperspirantus didinate savo riziką susirgti būtent šiomis ligomis.

Kita patraukliai skambanti išeitis būtų antibakterinis muilas. Tačiau, pasirodo ir jis nėra stebukladarys. Visų pirma antibakterinis muilas bakterijas naikina ne ką geriau nei mums įprastas muilas. (Tai jau nustatė visur savo nosis kaišiojantys mokslininkai). Tačiau į šį muilą yra dedama triklozano. O ši bakterijas užmušanti medžiaga naikina ne tik bakterijas, bet ir gyvas mūsų organizmo ląsteles. Šiai dienai manoma, jog prie skydliaukės susirgimų epidemijos prisidėjo ir ši plačiai paplitusi cheminė medžiaga, kurią rasite ne tik muiluose, bet ir dantų pastoje ar šampūne.

Ar yra natūralių priemonių, kurios gali padėti kovoti su blogu kūno kvapu?

Pasirodo yra. Ir jos nėra ypatingai brangios. Tačiau yra vienas bet- jūs turite pastoviai tai prisiminti.

1. Peržiūrėkite savo dietą

Venkite raudonos mėsos. Jos sukeliamas kūno kvapas yra labiausiai nemalonus. Taip pat nustokite valgyti greitą maistą. Čipsuose, mėsainiuose ir kituose greito maisto skanėstuose yra labai daug hidrogenizuotų riebalų. Jie priverčia kvepėti labai nemaloniai. Trečioje vietoje yra daug cukraus ir rafinuotų miltų turintys maisto produktai- bandelės, sausainiukai, gazuoti vaisvandeniai.

Kuo keisti šiuos patiekalus? Valgykite kuo daugiau lapinių daržovių ir šviežių vaisių. Kūno kvapas gerėja valgant petražoles, čiobrelius, rozmariną, kalendrą ir salierą. Tai pastebėjo jau senovės Romos gražuolės. Gal būt todėl italės ir šiandien neįsivaizduoja salotų be šių  prieskoninių žolelių?

2. Pasirūpinkite savo apranga

Jeigu karštą dieną nešiojate sintetinius ar labai aptemptus drabužius- prakaituosite tikrai gausiau. Karštą dieną geriau rinkitės medvilninius marškinėlius, ilgesnes ir laisviau krintančias sukneles. Atrodysite ne tik romantiškai, bet ir mažiau sukaisite.

3. Naudokite sodą

Tai puiki, blogą kūno kvapą naikinanti priemonė, kuri nesikaupia prakaito liaukose. Stebuklo nėra- prieš pasinaudodamos dušu ant delno užberkite arbatinį sodos šaukštelį. Sudrėkinkite pažastis ir jas išsitrinkite sodos milteliais. Po to tiesiog nusiprauskite. Jeigu prakaituoja pėdos – nakčiai pamirkykite jas vonelėje su sodos tirpalo. Jam užteks ir 1 ar 2 valgomųjų šaukštų.

Kai kurie sveikos gyvensenos šalininkai teigia, jog sodos vonios padeda nugalėti nuovargį.  Prakaitavimą stabdančią sodos vonią galite pasidaryti ir patys- į vonią tereikia suberti 2 valgomuosius šaukštus sodos. Prakaitavimą stabdo ir ramunėlių vonios. 6 valgomuosius šaukštus ramunėlių žiedų reiktų užpilti 2 litrais verdančio vandens ir palikti pritraukti bent pusvalandžiui. Nukoštą arbatą drąsiai pilkite į vonią.

4. Nepamirškite probiotikų

Neretai blogas kūno kvapas sklinda ne tik iš pažastų, bet ir iš burnos. Jį gali sukelti sutrikusi bakterijų pusiausvyra mūsų virškinimo trakte. Ją atstatyti galite gerdamos daugiau gerųjų bakterijų turinčių rūgusio pieno produktų. Jų yra natūraliuose jogurtuose, kefyre, riaženkoje, rūgusiame piene.

5. Išbandykite kokosų aliejų

Kokosų aliejuje yra natūralios bakterijas užmušančios medžiagos- laurino rūgšties. Kosmetologai rekomenduoja kokosų aliejų į odą   įtrinti vieną kartą per dvi savaites. Išlošite dvigubai- oda pagražės, o jos kvapas taps malonesnis. Tik būkite atsargios, nepiktnaudžiaukite, kad netaptumėte alergiškomis. Pažastų srityje aliejaus tepti negalima.

5. Paskutinioji priemonė- acto arba citrinos sulčių tirpalas

Ši priemonė veiksminga, tačiau nėra ideali. Tiek acto tiek citrinų sulčių ar citrinos rūgšties tirpalai erzina odą. O citrinos sultys gali sukelti alergiją ir odos uždegimą. Gydytojai dermatologai jų nerekomenduoja tik dėl šios priežasties. Abi šios priemonės stabdo bakterijų augimą. Jeigu  nutarsite  odą nuvalyti  šių medžiagų tirpalais- jų koncentracija turėtų būti pati mažiausia. Juolab netrinkite odos šiomis priemonėmis jeigu pažastis tik ką išsiskutote. Atminkite- odos negalima valyti nepraskiestomis citrinos sultimis ar actu tiesiog iš butelio.

O jeigu prakaituoja kitos kūno vietos?

Prakaituojantį ar blizgantį veidą mūsų močiutės prausdavo stipriai praskiestu juodosios arbatos tirpalu.

Liaudies medicina prakaituojančias pėdas pataria mirkyti ąžuolo žievės  vonelėse. Tokias voneles reikia daryti kasdien bent 2-3 savaites.

tipsasMūsų tipsas

Vokiečių mokslininkai padarė jau visiems senokai žinomą atradimą. Pasirodo gerdami šalavijų arbatą prakaituojame perpus mažiau. Liaudies medicina nuo seno žino, jog  šalavijas veikia sutraukiančiai, ir todėl per odą yra išskiriama mažiau prakaito. Šalavijo arbatą galite gerti vieną, tačiau ją galima maišyti ir su žaliąja arba juodąja arbata.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *