Šeši prancūziški patiekalai romantiškai vakarienei dviems

Šeši prancūziški patiekalai romantiškai vakarienei dviems

Prancūzų virtuvė garsėja subtilumu ir padažais. Iš esmės prancūzai mėgsta pavalgyti. Ir valgo jie tikrai skaniai. Tikra prancūzė mėgsta ruoštis virtuvėje ir tam skiria gan daug laiko. Tačiau nei viena prancūzė virtuvei nepaaukos visos dienos. Mielosios, – prancūziški patiekalai yra gan lengvai paruošiami. Tačiau jie ruošiami iš kokybiškų maisto produktų, ir svarbiausia- su meile.

O romantiškai vakarienei skiriamas ypatingas dėmesys. Tačiau jūs taip pat galite sukurti jaukią prancūziškos romantikos atmosferą savo namuose. Tam nereikia išleisti tūkstančių eurų- pakaks ir to, ką beveik kasdien perkate prekybos centruose.

Netikras Foie gras – arba netikros žąsų kepenėlės

Tai prancūzų virtuvės pasididžiavimas. Žąsų kepenėlės yra brangios ir patys prancūzai jas valgo retai- tik ypatingomis progomis. Tačiau šiuo metu žąsų kepenėlių kai kurie prancūzai tiesiog atsisako,- nes jos yra pertukintų žąsų kepenėlės. Šioms žąsims visiškai neleidžiama judėti, todėl jų kepenys labai suriebėja.

Kadangi paryžietiškos atmosferos norisi visiems, visiškai drąsiai galite paruošti netikras žąsų kepenėles. Jos bus beveik tokios pat skanios kaip ir prancūziškos, – tačiau žymiai pigesnės.

Receptas

2 asmenims pavaišinti jums prireiks

300 g vištos kepenėlių (jei turite- galite imti ir žąsų arba anties kepenėles),
1 stiklinės pieno ( arba grietinėlės)
120 g tikro sviesto
1 didelės svogūno galvutės
50-60 g vištos taukų
Šlakelio baltojo sausojo vyno
Juodų ir kvapniųjų pipirų
Druskos
Čiobrelių

Kaip paruošti kepenėles 

Kepenėles nuplauti, pašalinti nuo jų odeles ir užpilti pienu arba grietinėle. Pastatyti jas į šaldytuvą 5-6 valandoms. Po to jas nuvarvinti ir nusausinti su popieriniu rankšluosčių- kad nebūtų skysčio ant jų.

Keptuvę įkaitinti, joje išlydyti sviestą ir jame apkepinti kepenėles. Kepti 3-6 minutes ( jos iškepa labai greitai). Atskiroje keptuvėje įkaitinti vištos taukus ir juose apkepinti svogūno žiedelius. Kaip svogūnas taps permatomu-  ant viršaus užpilti šlakelį vyno, sumažinti ugnį ir pakaitinti vis pamaišant – kol padažas sutirštės.

Kepenėles ir svogūnus sudėti į elektrinę trintuvę, pasūdyti, sudėti pipirus ir maltus čiobrelius. Viską gerai sutrinti trintuvėje. Jeigu kepenėlės kietokos – galite papildomai pridėti maždaug 30 g sviesto.

Gatavą paštetą sudėti į lėkštelę, uždengti plėvelė ir palikti šaldytuve bent 2 valandoms, kad sustingtų.

Sustingusį paštetą tiekti į stalą. Skaniausias kai yra tepamas ant šviežio prancūziėko batono arba valgomas su garnyru. Prie tokių kepenėlių galite patiekti obuolių arba salierų tyrę.

Obuolių tyrė

Receptas

2 asmenims pavaišinti jums prireiks

3 didelių žalių ( rūgščių obuolių)
1 citrinos,
prieskonių- sauso baziliko, čiobrelių, petražolių
šiek tiek aliejaus- geriau alyvuogių

Kaip ruošti obuolių tyrę?

Obuolius nulupti ir išpjauti graužtukus. Obuolius padalinti į 8 gabalėlius ir apšlakstyti citrinos sultimis. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir ir į jį sudėti prieskonius. Kai aliejus pradės kvepėti, į jį sumesti obuolių skilteles ir leisti joms apkepti. Jeigu norite, kad obuoliai išliktų skiltelėse- kepinkite juos  ant didelės ugnies atviroje keptuvėje. Jeigu keptuvę pridengsite ir leisite obuoliams pasitroškinti- gausite košelę.  Prieš tiekiant į stalą obuolius galima dar lengvai pabarstyti provanso žolelėmis.

Saliero šaknies tyrė

Receptas

2 asmenims pavaišinti jums prireiks

1 saliero šaknies
2-3 bulvių ( jų pagal svorį turi būti 3 kartus mažiau nei saliero šaknies)
50 g sviesto
gabalėlis kietojo sūrio
druskos ir pipirų pagal skonį

Kaip ruošti salierų tyrę?

Salierą ir bulves nulupti. Daržives supjaustyti didokais gabalais ir sudėti į puodą. Užvirinti ir leisti pavirti bent 10 minučių- kad išvirtų. Po to daržoves nusunkti, pridėti sviesto ir sutrinti į košę. Kad nevartgumėte- galite sutrinti ir elektrinėje trintuvėje.  Sūrį sutarkuoti. Bulvių košę sukrėsti į sviestu išteptą formą, pabarstyti pipirais ir tarkuotu sūriu ir statyti į įkaitintą iki 200 C orkaitę. Apkepinti iki susidarys plutelė- maždaug 5 minutes.

Nicos salotos su rukola

Nicos salotas prancūzai mėgsta beveik taip pat kaip mes mėgstame baltąją mišrainę, Iš tiesų- jas lengva paruošti, jos yra nekaloringos ir visiškai nebrangios. O jų skoniu tikrai nenusivilsite. Šį sykį pateikiame jums receptą su rukola. Tačiau rukolos galite ir nedėti. Vietoje jos galite naudoti konservuotas šparagines pupelių ankštis.

Receptas

2 asmenims pavaišinti jums prireiks

1 skardinėlės savo sultyse konservuoto tuno,
100 g rukolos arba cikorijos salotų
100 g šviežių ridikėlių ( galima apsieiti ir be jų)
1 galvutės baltojo arba mėlynojo svogūno
1 šakelės čeri pomidoriukų
100 g juodųjų alygvuogių be kauliukų
3 virtų vištos arba 5 putpelės kiaušinių
Alyvuogių aliejaus
Vyno acto
Druskos ir pipirų – pagal skonį

Kaip ruošti Nicos salotas?

Rukolos arba cikorijos salotas nuplauti ir suplėšyti į gabalėlius. Kiaušinius išvirti, supjaustyti skiltelėmis ( jei putpelių- perpjauti pusiau). Alyvuoges supjaustyti žiedeliais, ridikėlius- skridinėliais, svogūnus- labai plonais žiedeliais. Tuną nusunkti ir viską gražiai sumaišyti salotinėje. Pasūdyti ir pabarstyti pipirais. Actą sumaišyti su aliejumi ir juo užpilti salotas.

Morengai desertui 

Prancūzų desertus ruošti tikrai gan sudėtinga. Tačiau prancūzės moka paruošti ir skanius, daug laiko nereikalaujančius desertus. Patys paprasčiausi- morengai ir profitroliai.

Morengų receptas

2 asmenims pavaišinti jums prireiks

4 kiaušinių baltymų
200 g cukraus
Druskos- ant peilio galiuko

Kaip ruošti morengus?

Kiaušinių baltymus gerai atšaldyti. Šaltus kiaušinių baltymus supilti į mikserį ir pasūdyti. Lėtai plakti ir plakant po truputį supilti cukrų. Pradėti plakti nedideliu greičiu ir po to palaipsniui didinti, kol pasieks maksimalų greitį. Turi gautis standi puta.

Orkaitę įkaitinti iki 200 C. Ant kepimo skardelės patiesti kepimo popierių. Išplaktus baltymus gražiai išspausti po mažą porciją per konditerinį maišelį. Tačiau galima tai padaryti tiesiog šaukštu. Griebti putas šaukštu ir dėti ant popieriaus.

Kepti karštoje orkaitėje 5-7 minutes ir po to temperatūrą sumažinti iki 100 laipsnių ir dar palikti kepti 40-50 minučių- kol gražiai apskrus. Jokiu būdu neatidaryti orkaitės, kol morengai nepabagis kepti- nes sukris.

Profitroliai desertui

Profitroliai – tai tokie maži  plikytos tešlos nesaldūs sausainiukai, į kuriuos pripildoma kremo arba plaktos grietinėlės.

Receptas

2 asmenims pavaišinti jums prireiks

1 stiklinės kvietinių mitlų
3 kiaušinių
100 g sviesto
1 stiklinės vandens
žiupsnelio druskos

Kaip ruošti profitrolius?

Miltus persijoti per sietelį. Vandenį užvirinti. Į verdantį vandenį suberti druską ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Po to ugnį sumažinti iki mažiausios liepsnos. Mentele plakant vandenį atsargiai supilti miltus ir plakti, kol gausis vientisa masė. Nukelti tešlą nuo ugnies ir ir įstatyti į dubenėlį su šaltu vandeniu. Į vėstančią tešlą atsargiai plakant šluotele įmaišyti kiaušinius, Lengvai paplakti tol, kol tešla pradės blizgėti ir taps vienalytė.

Orkaitę įkaitinti iki 200 C. Ant kepimo skardelės patiesti kepimo popierių. Per konditerinį maišelį išspausti ant popieriaus vienodo dydžio riešutėlius. Arba tešla griebti dviem šaukštais ir dėti ją ant popieriaus.

Dėti riešutėlius į įkaitintą orkaitę ir kepti apie 10 minučių. Po to temperatūrą padidinti iki 220 laipsnių ir dar kepti 10-15 minučių.

Kai profitroliai iškeps- juos ištraukti iš orkaitės ir kiekvieną pradurti peilio galiuku, kad išeitų garai. Atšalusius profitrolius įdaryti plakta grietinėle arba kremu.

 

Bon appétit ! Skanaus!

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *