Pantoteninė rūgštis

 

Medžiagos pavadinimas – Pantoteninė rūgštis

Tarptautinis pavadinimas – Pantothenic acid

Sinonimai – Pantothenic acid/yeast polypeptide, Acide D-Pantothénique, Acide Pantothénique, Ácido Pantoténico, Alcool Pantothénylique, B Complex Vitamin, Calcii Pantothenas, Calcium D-Pantothenate, Calcium Pantothenate, Complexe de Vitamines B, D-Calcium Pantothenate, D-Panthenol, D-Panthénol, D-Pantothénate de Calcium, D-Pantothenic Acid, D-Pantothenyl Alcohol, Dexpanthenol, Dexpanthénol, Dexpanthenolum, Pantéthine, Panthenol, Panthénol, Pantothenate, Pantothénate, Pantothénate de Calcium, Pantothenol, Pantothenylol, Vitamin B5, Vitamin B-5, Vitamina B5, Vitamine B5.

Gavimo būdas: Sintetinis

Naudojimas farmacijoje ir kosmetikos pramonėje – Vitamino B5 sintetinis analogas

Gali kimšti poras: nėra duomenų

Gali erzinti odą: nėra duomenų

Sukelia alergijas: Gali sukelti, retai

Saugumas:Saugus

Toksiškumas – nelaikomas toksišku

Naudojimas kosmetikoje: odos drėkiklis, gerina odos būklę, sustiprina plauko kolageninę struktūrą, kondicionuoja plaukus. Aptinkamas plaukų kondicionieriuose ir plaukų skalavimo priemonėse, plaukų tonikuose, veido ir kūno losjonuose, senėjimą stabdančiuose kremuose ir serumuose, losjonuose po deginimosi. Taip pat yra losjonų nuo nudegimo sudėtyje.

Informacija specialistams:

Poveikis sveikatai: MSDS klasifikuoja D-Pantenolį kaip dirginančią akis ir odą medžiagą.

Poveikis odai

  • Odos sudirginimas : MSDS užregistruota kaip triušių akis ir odą dirginanti medžiaga
  • Alerginis poveikis: 2006 metais buvo registruotos alergijos vietiškai naudojant D- pantenolį.
  • Komedogeninis poveikis: neužfiksuotas

Dermatologinis panaudojimas

Atstato pažeisto plauko struktūrą, išlygina plauko paviršių, maitina ir stiprina plauko šaknis. Plaukai šį vitaminą sugeria geriau nei kitus vitaminus. Apsaugo plauką nuo aplinkos poveikiio sudarydamas aplink jį ir jo viduje elastingą plėvelę. Plaukai dėl to tampa puresni ir labiau blizga. Pantenolis gali padidinti plauko tūrį iki 10%. Yra duomenų, jog pantenolis gali atstatyto pažeisto plauko struktūrą. Įprastinė pantenolio koncentracija šampūnuose ir kondicionieriuose 0,1-5%.

Kosmetikos priemonėse rekomenduojama naudoti šias pantenolio koncentracijas

Plaukų kondicionieriai ir plaukų skalavimo priemonės – 1%-5%
plaukų serumai ir tonikai – 1% – 3%
Veido ir kūno losjonai- 1% – 2%
Senėjimą stabdantys kremai ir serumai – 2-4%
Losjonai skirti deginimuisi (tai yra apsaugantys nuo nudegimų) – 2% – 5%

Dekspantenolis naudojamas odos niežėjimui ir suerzinimui mažinti. Taip pat naudojamas švelnių egzemos formų gydmui, bei raminti suerzintą odą esant vabzdžių įkandimams, vystyklų dermatitui, odos bėrimams ir jaunatviniams spuogams. Taikomas radiacinio dermatito gydymui.

Rekomenduojamas esant odos sausumui, odos įtrūkimams ir smulkiems sužeidimams, nudegimams, mėlynėms, pūsliniam dermatitui, gerina žaizdų gijimą. Taip pat gali būti naudojamas krūtų spenelių priežiūrai.

Literatūra:

1. www.ewg.org

2. efsa.europa.eu

3.bank-krasoty.ua

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą