1,2-propandiolis

Medžiagos pavadinimas – 1,2 propandiolis 1,2 propandiolis

Tarptautinis pavadinimas – 1,2-propanediol, 1,2-Propanediol

Sinonimai – Propilenglikolis, Propylene glycol

Cheminė medžiaga – Alkoholis

Naudojimas farmacijoje ir kosmetikos pramonėje – Tirpiklis

Savybės – Skaidrus, bespalvis, klampus organinis tirpiklis ir skiediklis, naudojamas farmacijos ir kosmetikos pramonėje. Degus, klampus.

Toksiškumas – beveik netoksiškas.

Poveikis sveikatai:

Sukelia odos paraudimus, dirigna akis. Esant kontaktui trumpalaikis akių sudirginimas, blefarospazmas, ašarojimas, akių paraudimas.

Poveikis odai

  • Odos sudirginimas : Gali sukelti pirminius odos sudirginimo reiškinius (greičiausiai dėl dehidratacijos). Nėra odą įjautrinanti medžiaga.
  • Alerginis poveikis: neužfiksuotas
  • Komedogeninis poveikis: neužfiksuotas

Dermatologinis panaudojimas

Propilenglikolis dažnai naudojamas dermatologijjoje. Įprastinės koncentracijos yra  2% . Didesnės propilenglikolio koncentracijos – 70% keičia odos keratininį sluoksnį, minkština odą, skatina deskvamaciją, ypač jei yra panaudojamas kartu su okliuziniais tvarsčiais..Propilenglikolis sustiprina kitų keratolitinių medžiagų (pvz. acetilsalicilinės rūgšties poveikį). Neretai kartu su kitais keratolitikais yra naudojamas ichtiozės gydymui.

Literatūra:

pubchem.ncbi.nlm.nih.gov

Gali kimšti poras:
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą