12 skalbimo paslapčių

12 skalbimo paslapčių: arba ką daryti, kad rūbai tarnautų ilgiau

12 skalbimo paslapciu

Mūsų močiutės skalbdavo rankomis ( dažniausiai). Todėl skalbimas būdavo labai varginantis darbas. Tačiau jos puikiai žinojo visas skalbimo meno plonybes. Kadangi šiandien beveik nėra namų, kuriuose nebūtų skalbimo mašinos, tai jų gudrybėmis mes pasinaudoti beveik negalime. Šiandieninės skalbimo mašinos yra gudrios ir naudingos. Tačiau ne visi mokame jomis naudotis taip, kad jos nesugadintų mūsų mylimų rūbų.

Žemiau pateikiame 12 dažniausiai skalbimo metu daromų klaidų. Gal būt bent vienos iš jų sugebėsite išvengti.

1 klaida- pamirštame skaityti rūbų priežiūros etiketes.

Anksčiau jas tikrai apžiūrėdavau, tačiau su laiku, kažkaip įpratau galvoti, kad viską puikiai žinau. Pasirodo, jog nebuvau teisi. Dažniausiai į skalbimo mašiną nukeliauja tie rūbai, kuriuos galima tik sausai valyti. Dar viena dažnoka klaida- rūbai gali būti išskalbti aukštesnėje nei juos galima skalbti temperatūroje. Tokio apsižioplinimo rezultatas – susitraukęs ar nuo pamušalo atšokęs rūbas.

2 klaida – Skalbimo mašiną tiesiog perkrauname

Didžioji skalbimo mašinų dalis naudoja mažai vandens. Todėl norint, kad rūbai gerai išsiskalbtų, jų į mašinos būgną reikia dėti mažiau. Orientuotis mašinų gamintojai pataria pagal sausų skalbinių svorį. Tačiau iš praktikos galiu pasakyti, jog į skalbimo mašiną pridėjus rekomenduojamą kiekį skalbinių, rezultatai manęs pernelyg nedžiugina. Visada dedu mažiau- orientuojuosi į tai, kaip lengvai mašinoje judės rūbai. Jie turi laisvai sklaidytis, kad vanduo juos apibėgtų. Pagrindinis orientacinis momentas – pažiūrėkite į skalbimo būgno nugarėlę. Jeigu jos nesimato per skalbinius – jų tikrai yra per daug.

3 Klaida – Neiškraustytos kišenės

Iš tikrųjų ar visada iškraustote džinsų kišenes prieš mesdami juos į skalbimo mašiną. Atvirai pasakius dažnokai pamirštu tai padaryti. Ir  kartais tai baigiasi nesmagiai aplipusiais popieriaus gabalėliais ant švarių džinsų. O kartais skalbimo mašinoje pradeda barškėti raktai arba monetos. Pamenu, jog viena mano draugė taip pat išskalbė mobilųjį telefoną. Na, telefonui teko pasakyti  Sudie, tačiau aštrūs kišenėse likę daiktai gali pakenkti ir skalbimo mašinos šlangelėms bei jos būgnui.

4 klaida-Blogai skalbiami džinsai

Tur būt tai žinote ne visi. Džinsai ilgiau nepraras savo spalvos, jeigu skalbsite juos išverstus išvirkščiai. Ekspertai teigia, jog taip skalbiamų džinsų užtrauktukai taip pat tarnauja ilgiau. Tačiau užtrauktukus prieš skalbimą reikia užtraukti į viršų.

5 klaida – perdaug naudojama skalbimo priemonių 

Kadangi dauguma skalbimo mašinų naudoja mažiau vandens, ne visada skalbimo milteliai gerai išsiskalauja iš jūsų rūbų. Dėl to skalbiniai išdžiūvę būna kieti. Taigi stengitės miltelių į skalbimo mašiną dėti mažiau nei nurodyta. O kad skalbiniai būtų švarūs- prieš skalbdami juos pamirkykite arba naudokite skalbimo ciklą, kuris vadinasi ,, prewash“. Aš asmeniškai labiau mėgstu skystas skalbimo priemones, kurių irgi reikia mažiau.

6 klaida – piktnaudžiaujama audinių minkštikliais

Kai kurių medžiagų su audinių minkštikliais geriau neskalbti, nes šie minkštikliai sumažina audinio sugebėjimą sugerti skysčius ir drėgmę. Ekspertai nepataria audinių minkštiklio naudoti indų rankšluosčių, mikrofibros audinių ir sportinių drabužių skalbimui.

Kad rankšluosčiai būtų minkštesni- minkštiklius geriau naudoti rečiau ir mažesniais kiekiais. O į skalbiamus rankšluosčius geriau įpilti keletą valgomųjų šaukštų baltojo acto.

7 klaida – pamirštame laiku išvalyti dėmes

Dėmes visada reikia valyti tuomet kai jos yra šviežios- taip jos išsiplauna žymiai lengviau. Jeigu dėmė jau senoka – stenkitės kuo mažiau trinti audinį. Geriau pačią dėmę tiesiog drėkinkite dėmių išėmikliu ir meskite rūbą į skalbimo mašiną.

8 klaida – perdžioviname rūbus

Džiovyklėje pernelyg ilgai džiovintus rūbus sunku lyginti, jie būna susiraukšlėję, o neretai ir linkę susitraukti. Aš linkusi rūbus iš džiovyklės ištraukti šiek tiek drėgnokus ir juos vėliau pabaigti džiovinti ant sulankstomos džiovyklės.

9 klaida – rūbus į džiovyklę sumetame neišrūšiuotus

Neretai taupydami laiką skalbinius iš skalbimo mašinos tiesiog permetame į džiovyklę. Taip daryti yra negerai. Skalbimo mašinoje rūbai kartais susiveja į virvę ar mazgą ar susikabina. Taip įmesti į džiovyklę jie ne tik ilgiau džiūva, tačiau  ir gali prarasti savo formą.

10 klaida – vilnonius rūbus kabiname ant virvės ar džiovyklės

Taip neretai daro jaunos mergaitės. Patyrusios merginos žino, jog vilnoniai megztiniai ar sunknelės turi būti džiovinami patiesti ant paklodės ar rankšluosčio. Jeigu šlapią vilnonį rūbą pakabinsite- jis išsitampys ir praras savo formą.

11 klaida- Džiovyklėje džiovinami tamsūs rūbai

Šitos taisyklės aš nežinojau. Tačiau ekspertai teigia, jog džiovyklėje nereikėtų džiovinti tamsios spalvos rūbų. Karštu oru džiovinami tamsūs rūbai greičiau praranda spalvą. Juos geriau džiovinti ant pastatomos džiovyklės ar virvės.

12 klaida – prieš džiovinant rūbai neišskirstomi

Kad rūbai neperdžiūtų ar išdžiūtų geriau – prieš metant juos į džiovyklę, reikėtų išskirstyti pagal audinius. To paties audinio rūbus geriau džiovinti kartu.

Kad rūbai išdžiūtų greičiau, juos taip pat galima džiovinti kartu su sausu rankšluosčiu- sausas rankšluostis sugers drėgmės perteklių ir rūbai išdžius greičiau. Taip sutaupysite ir laiko ir elektros energijos.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Dėkinga esu už šias išsamiai pateiktas, atskleistas paslaptis. Ypač aktuali 6 paslaptis, mat pati dažnai piktnaudžiadavau įvairias minkštikliais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *